นักข่าวชุมชน

The Heights Observer

The Heights Observer

[24 มีนาคม 2554] สมัยนี้ ใครๆ อยากจะเป็น “นักข่าว” ก็เป็นได้ ใครใคร่เขียน ใคร่ออกความคิดเห็นใดๆ ก็ไปประกาศได้ในอินเทอร์เน็ต จะเขียนเป็นบล๊อก (อย่างที่ฉันเขียน) หรือจะเขียนวิจารณ์หนัง วิจารณ์ร้านอาหาร หรือโรงแรม ก็เข้าไปกระทำได้ตามเว็บไซต์ต่างๆตามอัธยาศัย (ไม่นับ Facebook หรือ Twitter) ทั้งหลายทั้งปวงนี้เป็นผลพลอยได้จากการมีอินเทอร์เน็ต ทำให้ต้นทุนการกระจายข้อมูลข่าวสารต่ำลง

อีกกระแสเกี่ยวกับสื่อสารมวลชนอีกอย่างที่เห็นมากในอเมริกาคือ  “Citizen Journalism” จากที่เราเคยคิดว่าคนที่จะเป็นนักข่าวได้ต้องมีความเชี่ยวชาญ มีความสามารถพิเศษ ต้องรอบรู้ไปหมด ตอนนี้กลับกลายเป็นว่าจริงๆ มันก็ไม่ยากเท่าไหร่ Citizen journalism ก็คือแนวคิดที่คนธรรมดาตาสีตาสาอย่างเราก็สามารถทำตัวเป็นนักข่าวเผยแพร่ข่าวสาร แสดงความคิดเห็นได้เหมือนๆ กัน ฉันคิดว่าแนวคิดนี้เกิดจากสังคมประชาธิปไตยในอเมริกาที่เน้นสิทธิเสรีภาพในการกระจายข่าว ในการแสดงความคิดเห็น ประกอบกับเดี๋ยวนี้มีอินเทอร์เน็ต เขียนบทความซักบทความขึ้นมา ก็ไปแปะบนหน้าเว็บได้เลย ไม่ต้องรอส่งไปให้หนังสือพิมพ์พิจารณาว่าจะตีพิมพ์เรื่องของเราหรือไม่ อีกปัจจัยหนึ่งที่ฉันคิดว่ามีส่วนสนับสนุนคือ เดี๋ยวนี้หนังสือพิมพ์ โทรทัศน์ แบ่งเป็นค่ายๆ เยอะ แต่ละฉบับ แต่ละเจ้าก็แอบมีนายทุนอยู่เบื้องหลัง ทำให้ข่าวที่เสนอออกมา แอบมีความรู้สึกส่วนตัวซ่อนอยู่ ไม่เป็นกลาง แอบสนับสนุนคนโน้น แอบไม่ชอบคนนี้ เพราะฉะนั้นการที่ประชาชนทั่วไปสามารถทำหน้าที่เป็น Citizen journalist ได้ ก็อาจจะทำให้ข่าวสารที่เสนอเป็นกลางมากขึ้น (ละมัง)

ที่ทำงานที่ฉันเป็นอินเทิร์นอยู่ เค้าก็พิมพ์หนังสือพิมพ์โดยประชาชน เพื่อประชาชนและสำหรับประชาชนเหมือนกัน ชื่อว่า the Heights Observer เดือนนี้ได้ฤกษ์งามยามดี หลังจากที่ฝึกงานกับเค้ามาเกือบสองปี ฉันเลยขออาสาเขียนบทความเล่าเรื่องร้านอาหารไทยชื่อร้าน “ไฮไทย” ที่มาเปิดใหม่ใน Cleveland Heights เข้าใจว่าเค้าน่าจะเอาไปตีพิมพ์ในหนังสือพิมพ์ประจำเดือนเมษายน 2554 นี้ด้วย ตื่นเต้นมากเพราะเป็นผลงานการตีพิมพ์ครั้งแรกในชีวิต

New name, old face on Coventry

by Tongchan Boonyapataro
Nipon and Tony, owners of High Thai'd

Nipon and Tony, owners of High Thai'd

Coventry village just welcomed a new Thai restaurant. Its name reminds us of an earlier gift shop on the same road, and its food reminds us of the restaurant’s former occupant.

Late January 2011, High Thai’d, a new Thai restaurant opened at the old location of the legendary Mint Café. Tony Chaichana, a partner of the new restaurant explains that the name is a homonym for “high tide,” which, in an old Thai proverb, refers to a golden opportunity that one should seize. Coincidentally, it was similar to the name of a gift shop on Coventry Road back in 2005—High Tide Rock Bottom.

Chaichana is a native of Thailand. With a bachelor’s degree in civil engineering, he arrived in Cleveland three years ago to seek a master’s degree in business administration. He was thrilled to learn of an opportunity to invest in his first Thai restaurant in Cleveland Heights. “I love meeting and serving my customers, who are open-minded and adventurous. They enjoy being exposed to new cultures, and they are enthusiastic to try new dishes,” Chaichana says. “They are environmentally conscious and guide me to use only recyclable take-away containers.”

The ambiance of High Thai’d resembles a local restaurant in Thailand. It has a casual atmosphere and displays pictures of the king and queen of Thailand, which is a sure sign of the restaurant’s authenticity. Tables are topped with Thai-style bamboo placemats, and classical Thai music plays in the background. Chaichana focuses on all of the details and hopes that his customers will enjoy the food and the atmosphere just like people have in Thailand.

The new management of High Thai’d apparently feels the need to maintain the legacy of the old Mint Café. Chaichana employs three chefs from the old restaurant, plus a newcomer from Chicago. “What you used to eat at Mint Café, you can also find here,” Chaichana guarantees. New dishes have been added to the menu, including Duck Choo Chee (sliced boneless duck with vegetables in choo chee curry sauce) and Cleveland Heights Treasure (a combination of seafood and vegetables, sautéed in a mild sauce).

In the next months, Chaichana plans to make his restaurant even more authentic through choices of side dishes including sticky rice and rice noodle, in addition to the usual white and brown rice.

Tips for eating the Thai way

  • Thais use spoons and forks as eating utensils. They rarely use chopsticks unless they are eating noodle soup.
  • Thai soups are usually eaten together with rice and other dishes because they are spicy and full of flavor.
  • Thais like to order many dishes and share them with their dining partners.

High Thai’d
1701 Coventry Road
Cleveland Heights; 216-321-5000
www.highthai.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: